Mondmasker verplicht of niet?

Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het zelfs verplicht.

Waarom worden mondkapjes nu geadviseerd?
Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Hoe goed werken niet-medische mondkapjes?
Niet-medische mondkapjes kunnen een functie hebben op drukke plaatsen waar de 1,5 meter afstand niet altijd in acht kan worden genomen. Als iedereen een mondkapje draagt, kunnen niet-medische mondkapjes een beperkte bijdrage leveren aan het beperken van de verspreiding. Het beschermt vooral de ander. En zo beschermen we elkaar.

Waar moet ik een mondkapje dragen?
Op sommige plekken is het dringende advies om een mondkapje te dragen.
– Dit geldt voor binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn, zoals: winkels, scholen, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, dierentuinen, attractieparken, parkeergarages, benzinestations en dergelijke.
– Ook geldt dit advies in cafés en restaurants met bijbehorende terrassen, theaters, bioscopen en concertzalen, wanneer u staat of loopt. Wanneer u zit mag u het mondkapje afzetten.
– Ook bij contactberoepen geldt het dringende advies een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor de dienstverlener als voor de klant.
– In het OV was een mondkapje al verplicht, dit blijft zo.
– Ook is het een dringend advies een mondkapje te dragen in de auto wanneer u reist met mensen die niet tot uw huishouden behoren.

Waar geldt het advies om een mondkapje te dragen niet?
Het advies geldt niet voor besloten gebouwen. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan scholen, kerken en verenigingsgebouwen. Organisaties of ondernemers mogen hier zelf bepalen of ze een mondkapje dringend adviseren of zelfs verplicht stellen.

Krijg ik een boete als ik geen mondkapje op heb?
In het openbaar vervoer is het mondkapje verplicht. U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt. In de andere situaties is het een dringend advies, maar geen verplichting om een mondkapje te dragen. De beheerder van een gebouw kan eigen regels stellen aan het toetreden van een gebouw. Dit kan ook een verplichting zijn tot het dragen van een mondkapje.

Het mondkapje is een aanvulling op de basisregels. Ook met mondkapje op houdt u 1,5 meter afstand tot anderen.

Levering mondkapjes uit voorraad:
CSP heeft momenteel ruim voldoende voorraad Medische en Niet-Medische (Civiele) mondkapjes op voorraad, Niet-Medische mondmaskers zijn geschikt voor algemeen gebruik. Wij adviseren u de Medische mondmaskers uitsluitend aan te schaffen voor optimale bescherming van medische beroepsgroepen en/of voor mensen die in direct contact staan met een positief geteste Corona patiënt.

Bestellen?
Mail uw bestelling naar verkoop@csphygiene.nl of bestel hier direct online uw mondkapjes.